• Dr. Feelgood

Blog.
Start 2e studiejaar

 • jaar
  2e jaar / 2015
 • studie
  zangstudie Kopenhagen
 • seminar
  7
 • datum
  do 6 aug – zo 9 aug

blokje jaar 2 roze

AANMELDEN NIEUWSBRIEF
Naar de andere verhalen:

Wat kun je bepaalde sferen toch ongelooflijk missen. Vanaf half mei tot begin augustus geen les in Kopenhagen. Wat mij betreft veel te lang. En aan de enthousiaste welkomstknuffels van mijn studievrienden te merken, heeft iedereen elkaar enorm gemist.

FB_IMG_1438894031575

Dizzy
De 3 weken voordat het 2e studiejaar begon op 6 augustus, heb ik niets kunnen doen omdat ik een virus had [en nog een beetje heb] aan mijn evenwichtsorgaan. Dan zit je thuis, je houdt je rustig en maakt niets mee. Wie kan daar nou eigenlijk WEL tegen? Heerlijk dus om weer bij CVI [Complete Vocaal Institute] te zijn.

Relaxen
Ik trof Elodie op de luchthaven in Kopenhagen. Dat hadden we bewust zo geregeld. Lekker vroeg op de woensdag aankomen en die dag nog wat zien van Kopenhagen. Veel gelopen, veel gezien en op een vlonder in het zonnetje heerlijk gerelaxt.

kklein 20150805_160450 kklein20150805_160347

Kaart openbaar vervoer
Maar vooral ook nog veel tijd kwijt geraakt aan het regelen van een zogenoemde Rasjekort. Ofwel, een OV kaart. Tjonge wat zijn de Denen [in ieder geval in Kopenhagen] toch nukkig. En ze hebben totaal niet goed genoeg nagedacht over het feit dat er ook nog toeristen rondlopen in hun stad. Mensen die de metro pakken, de bus, de trein…..  hoe moeten zij reizen als er geen kaartjes meer te koop zijn? Goed, al met al heel wat af moeten reizen [samen met mijn al eerder aangeschafte Rasjekort] en formulieren in moeten vullen inclusief pasjes moeten showen, om er eentje voor Elodie te kunnen scoren.

Klassiek zingen
Donderdag de eerste dag en gelijk kennisgemaakt met de techniek van het klassiek zingen. Had ik nog nooit gedaan en ik moet eerlijk bekennen. Ik vind het echt heel erg leuk om te doen. Het is een kwestie van een donkere klankkleur. En hoe maak je die? Een greep uit de mogelijkheden:

 • gehemelte verhogen
 • strottenhoofd naar beneden brengen
 • tong in een bepaalde positie brengen
 • vibreren

In november 2015 gaan we voor het eggie en moeten we een heel nummer zingen.

Als iemand een goed nummer voor mij heeft? Alle suggesties zijn meer dan welkom want ik heb echt nog geen flauw idee.

CVT-workshop
Er is een workshop ontwikkeld die wij in het komende jaar gaan leren geven. Dit keer hadden we de opdracht om ons voor een groot deel goed voor te bereiden zodat we het konden presenteren aan de groep. En wel zo, dat het precies zo gezegd werd als in het manuscript. Later [als we groot zijn] kunnen we het meer met onze eigen woorden gaan vertellen.

Alle nummertjes van het manuscript die we moesten voorbereiden werden in een ‘hoed’ gedaan zodat iedereen een of meerdere nummertjes kon trekken. Ik had 2 moeilijke onderwerpen; uitleggen hoe het middenrif, de longen en de ribben t.o.v. elkaar werken als je ademhaalt en/of zingt. En ook mocht ik vertellen over de spieren die zich ongewenst kunnen samenspannen als je zingt, die je dus hinderen om gezond te kunnen zingen terwijl deze spieren tegelijkertijd ook weer heel belangrijk zijn om überhaupt te kunnen zingen. Allemaal anatomie dus. Ik had mij natuurlijk niet goed genoeg voor kunnen bereiden gezien mijn dizzyness…… toch viel het me mee. Weet je, ik ben sowieso gewend om voor een groep te staan en de interactie op te zoeken met mensen. Ik vond het heel leuk om te doen. Maar voorbereiding is toch echt [ook hier] het halve werk. Voor het seminar in september gaan we verder met het volgende deel. Reken erop dat ik dit echt uit mijn hoofd [in het Engels] ga leren. Gaaf toch, als dit lekker gaat? Hoe beter het gaat, hoe meer contact je kunt maken met de groep.

Kate Bush
En dan……. The Defined Assignment. Ofwel, buiten je comfortzone en midden in je ‘to learn’-zone je liedje zingen. Wuthering Heights van Kate Bush. Mijn uitdaging was [en blijft voorlopig] om Neutral in de hoge regionen te zingen. Jeetje wat is dat nummer onwijs hoog. Goed uitgekozen dus. En niet even een hoge uithaal, nee, het is het hele nummer zo hoog. De eerste keer was ik helemaal doodop na het zingen. Tja, dan doe je dingen toch nog niet goed. Dat wist ik al 🙂

En hoe mooi is het dat je van een docent DE aanwijzingen krijgt waardoor het wél goed gaat! Nu natuurlijk nog veel oefenen maar ik weet nu waar ik op moet letten.kklein 20150807_152926
Onder begeleiding van pianist Christian, Wuthering Heights zingen.kklein20150807_152935  
Links op de foto Niels H.P. waar we al eerder een ritme-les van hadden. Hij helpt me nu met de techniek om dit hoge liedje te kunnen zingen.
 kklein20150807_154920 kklein20150807_154825
Eva en Elodie dansen het typische dansje van Kate Bush.

Horen? Nou vooruit, niet schrikken want dit ben je niet gewend van mij 🙂


Interpretatielessen
kklein20150808_113600
En dan interpretatielessen geven aan elkaar. Ik heb een nummer meegenomen van Aretha Franklin die ik al ken maar eigenlijk niet precies weet waar het over gaat, Dr. Feelgood. Gelukkig heeft Daniëlle Kienjet, die zeer goed is in Engels, mij geholpen met vertalen maar zelfs zij vond het een lastige tekst. Mijn Duitse studiegenoot Sascha die mij les gaf had het er ook moeilijk mee. Later bleek dat het eigenlijk alleen maar over seks gaat. Hahahahahaha, had ik het toch goed aangevoeld. Was een leuke les waar ik heerlijk tekeer kon gaan. Om dit nog een keer te kunnen doen heb ik het nummer ook nog op het concert gezongen.

Horen?

Vice versa
Toevallig heb ik Sascha ook lesgegeven. Hij had een prachtig Duits liefdesliedje meegenomen. Ik vind het echt geweldig om zo’n les te geven hoewel ik wel op moet passen dat ik niet te veel in mijn rol als life-coach stap. Ik kan nogal diepgaande vragen stellen waar zangers niet altijd op zitten te wachten. Ze willen zingen en dit op een zo mooi en echt mogelijke manier brengen naar het publiek. Ze komen niet bij mij om een diepgaand psychologisch gesprek te voeren.

Concert
Ook dit keer werd er dus weer een concert georganiseerd. De meesten durfden het aan om hun defined assignment te zingen. Zo veilig is de omgeving dat je dit gewoon durft en doet. Gelukkig voor de meesten, konden we ook nog iets zingen dat wél binnen de comfortzone lag.

Snel en lang
En zo vliegt de tijd. Zo gek, aan de ene kant zijn deze intensieve dagen weer snel voorbij gegaan terwijl ik tegelijkertijd het gevoel heb dat ik er heel lang ben geweest.

Coaching
Heel fijn dat Elodie en ik onszelf op een extra dag Kopenhagen hadden getrakteerd. Er was daardoor ook tijd om toch in mijn rol als coach te functioneren. Ik heb zondagavond een Insightsprofiel gesprek gevoerd met en over Elodie. Dat was heel leuk om te doen omdat Elodie het heel interessant vond om een privé workshop te krijgen en haar eigen profiel te lezen en het er daarna over te hebben.

Sightseeing Copenhagen
De maandag hadden we een dagje Sightseeing. Daar komt je normaal gesproken niet aan toe en dat is soms best jammer. Vandaar deze maandag. We zijn naar Christiania geweest waar we bijna gratis stoned werden door de Wietwalmen. Geweldig om te zien hoe er hier geleefd wordt als hippies en dat je veel mensen ziet die een stickie aan het rollen zijn.

Verder hebben we een bezoekje gebracht aan het parlement waardoor ik de tv-serie Borgen weer helemaal op mijn netvlies had. Prachtig.

 

klein 20150810_101445klein20150810_151418klein20150810_151154

En natuurlijk kon een boottocht niet uitblijven. Mooie bekende gebouwen gezien. En wat een mazzel hadden wij toch met het weer.

Weer naar huis
Dat was het 1e seminar van het 2e jaar. Gelukkig duurt het nu niet zo lang voordat we er weer zijn met z’n allen. Veel te doen.

Share Button