Blog.
Ambities

 • jaar
  3e jaar / 2017
 • studie
  zangstudie Kopenhagen
 • seminar
  16
 • datum
  do 16 feb – zo 19 feb


Naar de andere verhalen:

“Mevrouw Zijlstra?” “Eh ja, dat ben ik?!”
“Ik zie dat u heel vaak met KLM vliegt”, “Ja, dat klopt inderdaad, krijg ik dan nu een gratis kopje koffie?”
“Dat krijgt u óók, én u mag in de businessclass plaatsnemen als u dat wilt, daar is meer beenruimte en er zit niemand naast u.”
Wow, dat is heerlijk zeg. Mijn lange benen vinden dit heel fijn.
Nee serieus, dit is echt een groot verschil. Ik snap dat Bas (mijn vader) het heerlijk vond om in business of 1e class te reizen als hij voor zijn werk weer eens naar China, Japan of een ander verweggiestanland moest.

Ambities
Een hele middag praten over ambities…. pfff…. vond ik best veel omdat ik dat niet per se op school hoef te doen. Gelukkig kon ik mijn Belgische studievriend Nick helpen en leuke dingen aanreiken. Zo’n mooi USP (unique selling point): hij is in juni namelijk de eerste mannelijk Belgische afgestudeerde CVT docent. Dat is toch een persbericht waard niewaar?
En wat ook een persbericht waard is, is dat Nick aan mij vroeg of ik met hem een zangvakantie wilde gaan geven in Noord-Frankrijk. Ja, natuurlijk. Wat geweldig. De eerste week van augustus gaat het gebeuren. Wil je mee? Wees er dan snel bij want de aanmeldingen stromen binnen.
Meer informatie en aanmelden

Bestolen
En dan voel je je al die keren dat je in Kopenhagen loopt zo veilig. Nou, dat is nu wel even voorbij, dat gevoel. Heel jammer. Normaal let ik heel goed op en zit zowat bovenop mijn rugzak maar dit keer is er toch iets uit gehaald. In de metro, in de supermarkt, ik weet het niet. Wat ik zag, was een open rits. En wat ik niet meer zag, waren mijn opladers van iPad en iPhone, een powerbank , een USB-stick en ja ja, een paar theezakjes. Wat voel je je dan raar en in de war.

Maar ja, daardoor laat ik mij natuurlijk niet uit het veld slaan, het had veel erger kunnen zijn: paspoort, portemonnee of mijn aantekeningenschrift van school Die laatste heb ik altijd speciaal in mijn handbagage omdat ik die niet kwijt wil raken, als mijn ruimbagage bijvoorbeeld kwijtraakt. De meeste aantekeningen die ik maak komen meestal rechtstreeks in mijn MacBook maar ik maak ook regelmatig aantekeningen met pen en papier. Kan het niet helemaal loslaten nog die pen.

Gauw vergeten dit ‘avontuur’.

Concert
Eigenlijk per ongeluk naar het eerste concert gegaan van The Academy. Ik was lekker gaan eten met Krzysztof (Polen) Irene (Noorwegen), Sigrun (IJsland) en Judith (Zwitserland). De zoon van Sigrun werkt als kok bij het restaurant waar we aten. Was heerlijk.
Daarna weer terug naar school. En net op tijd terug voor het optreden van de dochter van Krzysztof.
Cheers with Krzysztof

Wow, prachtig. En wat geweldig dat zijn dochter ook in Kopenhagen kan studeren. Zij doet The Academy. Dat is een zangopleiding van ruim 3 maanden. Studenten krijgen op alle doordeweekse dagen les in Complete Vocal Technique (CVT) van geweldig docenten. Deze avond was het openingsconcert. Zo mooi om te zien dat er allemaal jonge ambitieuze mensen zijn die veel willen leren. En ook al zo veel kunnen. Ik had de eer om ook een nummer te zingen. Heerlijk om te genieten van zingen terwijl er publiek is. Vroeger waren er alleen de zenuwen, nu komt het genieten erbij. Dat is echt heel fijn.
Op het laatste van het concert traden de docenten ook nog op. Xenia liet me echt van mijn stoel vallen. We pushte haar om toch ook iets te zingen. En zij had het lef om te zeggen: “Challenge me”…… tja da kun je een moeilijk Whitney Houston nummer verwachten: ‘Saving all my love for you’. En jeetje, wat deed ze dat goed. Maar goed, dat kan ook niet anders als je een professioneel zangeres bent en les geeft op CVI (Complete Vocal Institute). Wat heerlijk om te horen dat je zo vrij kunt zingen en improviseert op een manier omdat je dat nou eenmaal zo voelt. Jammer dat ik het niet heb opgenomen.

Ook de mannelijke docent Kristoffer Hegelund deed me veel. Zoveel ruigheid in zijn stem. Het niveau van de mensen die de Academy doen, is heel hoog. Geweldig zoveel talent er weer rondloopt. Ik kan daar zo van genieten. Dat komt natuurlijk ook omdat ik zelf ouder ben. Ik hoef niet meer beroemd te worden en voel geen concurrentie

Lesgeven in effecten

Ik doe distortion voor aan Irene tijdens TEO (teaching each other)  
Hoe leuk is het om ervaren zangers effecten aan te leren. Je hoeft dan niet alle basisprincipes van CVT te doorlopen. Die kennen ze namelijk al heel goed. En wat een mooie resultaten. Zelf heb ik gewerkt aan mijn distortion en ook lesgegeven in distortion.

Auditive analyse
Hieronder zie je een voorbeeld hoe wij zinnen in nummers analyseren.
Bovenin begin je met de stemfunctie: in dit geval: E=Edge, O=Overdrive. Daaronder de effecten die je hoort en ook nog de klankkleur van licht naar donker. Zo zie je hoeveel er te horen valt in slechts 1 zin.

Ziekjes

Voor het eerst sinds ik naar Kopenhagen ga in een hotel verbleven omdat het appartement waar we altijd zijn niet beschikbaar was. 40 euro per nacht (goedkoopste hotel in Kopenhagen). Daar mag je dus niets van verwachten. Eigenlijk viel het best mee maar zaterdagavond was een drama: veel herrie van buiten. Het raam moest echt open want het was zo warm in het hotel. En ik moest 5x eruit omdat ik me gewoon niet lekker voelde. Alsof de griep die ik de weer ervoor had, weer terugkwam. Niet fijn.

Gastdocent
We mochten een tijd geleden een gastdocent kiezen. Iemand die meer zou vertellen over een onderwerp die gerelateerd is aan onze opleiding.

Het eerste half uur werd over haarzelf gesproken. Wat zij wel niet allemaal had gedaan. Pfff…. Wat een onzin, hoeveel je ook bereikt hebt en gedaan hebt, dat kan zeker in 10 minuten. Zulk ‘showing-off’-gedrag ben ik allergisch voor.

Daarna werd het me echt te erg. Allemaal over connecting muscels, spieren, anatomie, mij allemaal veel te nerdy. De meesten van de klas vonden het super interessant en stelden ook onwijze nerdy vragen. Echt niks voor mij. Ik denk steeds, wat kunnen mijn leerlingen hier nou mee? Ik ben na 1,5 uur weggegaan. Uiteraard met respect naar de gastdocent en ben naar de andere groep gegaan. Dat was veel leuker en leerzamer.

Ik kom vast nog eens ergens
Als ik weer op weg ben naar Amsterdam voor de 16e keer gaan mijn gedachten met mij op de loop. Het is zo ongelooflijk hoe de tijd vliegt when you are having fun. Ik kan nu zeggen dat ik dit jaar ga afstuderen en dat geeft een heel lekker gevoel.
Zeker omdat ik weet dat ik veel studievrienden zeker nog zal zien in Kopenhagen of ergens anders. Het is namelijk de bedoeling dat je je diploma up-to-date houdt. Dit alles omdat CVT (Complete Vocal Technique) nou eenmaal onderhevig is aan wetenschappelijke ontdekkingen. Cathrine Sadolin is samen met artsen continu bezig om weer nieuwe dingen te ontdekken als het om de stem gaat. De afgestudeerden moeten dit bijhouden. En dat is natuurlijk superleuk. Naast deze updates in Kopenhagen ben ik op verschillende plekken in Europa uitgenodigd om te komen. Wat denk je van Oostenrijk, Polen, Noorwegen en IJsland? Niet verkeerd hoor.

Feestje
Nog 4 vluchten te gaan. De allerlaatste met mijn diploma op zak. Ik zal thuis een feestje geven want het is toch wel echt een mijlpaal in mijn leven hoor. Ben er heel blij mee. Zo fantastisch dat ik deze opleiding heb kunnen doen. Heel dankbaar dat het thuisfront mij zo heeft gemotiveerd om deze opleiding te gaan doen.

Share Button