Blog.
Improviseren; een vak apart

 • jaar
  2e jaar / 2016
 • studie
  zangstudie Kopenhagen
 • seminar
  11
 • datum
  do 21 apr – zo 24 apr

DATA jaar 2

Naar de andere verhalen:

REAGEREN op deze BLOG

Dit keer begin ik mijn blog met zeuren en klagen. Dat is weer eens wat anders niet waar? Ik was namelijk ziek vanaf de zondag voordat ik naar Kopenhagen zou gaan. Keelontsteking, griep en de daarbij behorende ongemakkelijkheden. Ik was oprecht aan het twijfelen of ik wel moest gaan. Uiteindelijk toch gegaan. Ticket en appartement zijn al geboekt en dit seminar inhalen, zou pas een jaar later kunnen.

Vol goede moed maar met veel minder zin dan anders (shame on me) stapte ik in het vliegtuig. En tot overmaat van ramp, klapte mijn oren ook dicht door de enorme luchtdruk. Normaal gaap ik dat weg en is er niets aan de hand. Helaas, dit keer lukte het niet.

Best raar om de wereld op deze manier mee te maken. Geluiden komen zo anders binnen en het was erg vermoeiend. Uiteindelijk heb ik me het hele seminar waardeloos gevoeld en heb ik hooguit 15 minuten gezongen. Toen ik weer op zondagavond was geland, gingen mijn oren open. Lekker op tijd.

Zo, dat geschreven hebbende, ook nog wat leuke dingen die ik wil melden.

Stap ik de metro uit, zie ik dit…… dan voel je je toch wel gelijk thuis hè?!

20160420_213318  20160420_213403

Improvisatie 1
Tijdens dit seminar heb ik heel veel geleerd over improviseren. Vooral voelen, durven en openstaan zijn hierbij belangrijk. Wat een mooi onderdeel is dat toch van het zingen. Emoties toevoegen aan een nummer op allerlei verschillende manieren; bepaalde woorden benadrukken, langere zinnen, juist kortere zinnen, vibratootje hier en daar, glijertje erin, ritme wat veranderen, etc….
Wel uitkijken dat het publiek het nummer nog herkent.

Repetitie van Julie Lindell in kerk in Los Angeles. Knap staaltje improvisatie….


Ik kreeg inspiratie en aanvullende ideeën om zelf een workshop te gaan organiseren speciaal over dit onderdeel van zingen. Misschien wel in combinatie met interpretatie. Wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden.
In onze klas zitten allemaal kanjers die durven omdat ze al kunnen vertrouwen op techniek. Ook is onze groep zo vertrouwd met elkaar dat het niet uitmaakt wat je doet. Respect is groot. Er gebeurde zeer bijzondere dingen die ik koester en gewoon niet kan navertellen. Maar je kunt je er vast iets bij voorstellen.

Workshops en lesgevenIMG_0720
Zoals vrijwel elk seminar dit 2e studiejaar,  is een groot onderdeel, het geven van  de CVT-workshop aan mensen van ‘buiten’ die zich hiervoor hebben opgegeven .
Als jij dit wilt, laat het vooral weten. Je kunt gratis in Kopenhagen meedoen aan deze workshop en les krijgen van 2e-en 3e-jaars studenten.
Ik was dit seminar niet ingedeeld voor het geven van een workshopgedeelte. Ik hoefde alleen les te geven aan iemand van buiten. Een hele vreemde ervaring omdat ik het zo anders hoorde en het was ook nog een (voor mij onbekend) Deens liedje. Ik vroeg haar steeds gedurende de les om harder te zingen. Dat was eigenlijk niet echt nodig bleek later. Alleen maar voor mezelf.
Ik voel me prettig en heb geen last van zenuwen als ik voor de grote groep mensen een privéles in het Engels geef. Weet je, ik heb steeds de instelling dat het een groot voorrecht is dat ik daar mag rondlopen en dat ik steeds weer de gelegenheid heb om van alles te leren. Daardoor word ik een steeds betere docent. Voelt goed.

Improvisatie 2
En toen was er de ochtend dat ik zelf een les kreeg van Julie Lindel (link kerk). Zij is echt een kei in improvisatietechnieken. Ik had het nummer ‘How come you don’t call me……’van Prince meegenomen. Wel gek hoor, dit zelfde weekend is Prince ook overleden. Daar kwam dus nog een beetje extra emotie bij. Mijn vraag aan haar was: “Help mij mooie improvisaties te verzinnen die bij míj passen en niet gekopieerd zijn van anderen.”
Ondanks mijn zere strot en rare gehoor, ben ik helemaal uit mijn dakkie gegaan. Julie inspireerde, motiveerde, deed prachtige dingen en speelde op me in. Echt waanzinnig.

Laatste seminar 2e studiejaar
Van 26 t/m 29 mei is alweer het laatste seminar van het 2e studiejaar. Ik ga daar dan ook een workshop ‘Insights Disovery’ geven; persoonlijke ontwikkling m.b.v. een kleurenmethode gebaseerd op Jung. Het lijkt me een geweldige aanvulling voor ons als docenten om hier meer over te weten. Mijn studiegenoten zijn heel geïnteresseerd en er komen ook enkele docenten. Leuk hoor. Zin in. Nog wel veel voorbereiding omdat ook dit in het Engels moet.

Share Button