Blog.
In luxe gestrand

 • jaar
  3e jaar / 2016
 • studie
  zangstudie Kopenhagen
 • seminar
  14
 • datum
  do 6 okt – zo 9 okt

blokje-3e-jaar-14
Naar de andere verhalen:

Terwijl ik deze BLOG schrijf zit ik niet zoals normaal gesproken op maandagmiddag, lekker thuis te chillen om bij te komen van een geweldig seminar. Nee, ik ben deze keer nog in Kopenhagen en zit in het onwijs chique hotel Bella Sky.

Niet vrijwillig hoor. Nee, mijn (late) vlucht was gecanceld op zondagavond. Door technische mankementen aan het (Transavia) vliegtuig was het al niet vertrokken vanuit Eindhoven. Er zat niets anders op dan in Kopenhagen te blijven. Er werd een hotel geregeld voor alle gestrande passagiers die dat wilden.

Lekker debat gevolgd op CNN tussen de 2 ‘wanna be president of America’-kandidaten, heerlijk geslapen, uitgebreid gedoucht onder de grote douchekop; dat voelde als een heerlijke grote waterval, uitgebreid ontbijt, *blog schrijven, dineren met een lekker wijntje…..

lekker-chillen

“Soms zit er niets anders op dan toegeven aan wat er op je pad komt. Dus dan maar lekker chillen; laarzen uit, voetjes van de vloer en een aardige Canadees (deelnemer aan congres voor oncologie ESMO2016) die af en toe op mijn spullen let (en vice versa) als ik koffie wil halen of andere belangrijke dingen moet doen.”

Scream

3 overall principlesHet seminar begon weer leuk en interessant: met ‘effecten’. Om hiermee aan de gang te gaan, is alleen verantwoord als je de 3 basisprincipes van Complete Vocal Technique goed beheerst, de regels van de stemfuncties kent en kunt toepassen en ook weet wat je kunt met klankkleur. Zo niet, begin er dan nog maar even niet aan, want het kan slecht zijn voor je stem. Neem nou het effect ‘Scream’, heerlijk maar vergt zeker wel wat van bijvoorbeeld je ademsteun en manier van ruimte maken in je spraakkanaal. Op de chart zie je hoe CVT is opgebouwd.

 

Tentamens en testen
Tijdens de zomermaanden was het druk met leren, opnames maken en een tentamen en test Audio Analyses maken. Ik hoor iedereen in mei nog zeggen: “Have a nice Summer”. Tja, dat is maar hoe je het bekijkt. Natuurlijk is leren leuk maar een beetje relaxen hoort er zeker ook bij.

Dit seminar kregen we te horen hoe we het hadden gedaan. De (zeg maar) luistertest was toch moeilijker dan ik dacht. Het komt soms ook zo precies om te horen wat iemand exact doet. Toch prima gedaan hoor. Het schriftelijke gedeelte is heel goed gegaan. Moet nog een paar kleine dingen nakijken. Ook moest iedereen deze zomer opnames maken van de eigen stem. Iedereen zo zijn of haar eigen uitdagingen. Wat ik had gestuurd was allemaal OK. Zelfs mijn klassieke uitdaging. Gelukkig maar, want ik heb er heel wat tijd in gestoken. Wel prima om het op te moeten nemen. Je bent gelijk weer lekker geconcentreerd aan het oefenen.

Afstuderen
Ook deze keer weer een evaluatie. Het einde is in zicht dus de evaluaties zijn serieuzer. Het ging er nu echt om of je zal gaan afstuderen als je op deze weg doorgaat. Het antwoord is JA. Heerlijk om te horen dat ik zal gaan afstuderen als ik me zo blijf ontwikkelen.

img_0271   img_0270
Natuurlijk is het vooral erg belangrijk dat het lesgeven steeds beter wordt en ook de presentaties van de workshop voor de groep moeten steeds meer smooth verlopen. Ik vind het heerlijk kom met een groep bezig te zijn. De interactie opzoeken vind ik leuk, daar geniet ik van. Tegelijkertijd is dat ook mijn valkuil want ik kan zomaar vergeten waar ik ook al weer was gebleven. Dat kan soms wat chaotisch overkomen. Dat is zwak uitgedrukt, het ís gewoon chaotisch, ook voor mezelf. Ik had de opdracht meegekregen om dit keer heel gestructureerd mijn gedeelte van de workshop te presenteren. En YES, I DID IT….. het was echt heel prettig om wat gestructureerder te werk te gaan. Tuurlijk gaat het een beetje ten koste van het contact met de groep maar er was genoeg over. Kreeg hele goede feedback en voelde me supergoed na afloop.

Lesgeven
img_0262
Na de workshop in de middag nog een les gegeven aan een jongeman die het nummer van Bruno Mars, Locked Out of Heaven zong.

Ongelooflijk te gek. Wat een energie, wat een stem. En hij was zo enthousiast. Zijn uitdaging was om niet zo uitgeput te zijn na het zingen van dat nummer. Dat heb ik opgelost door hem iets minder luid te laten zingen. Hij zat in de zogenoemde reduced density zone. Dat betekent dat hij niet luider moet zingen dan een volume 7. Als je dat namelijk wel doet, is het bijna niet te doen en ga je echt te hard werken. Dit ten koste van je stem. Als je wel harder wilt zingen, dat kan, maar dan moet je naar de full metallic modes. Daar kun je vanaf volume 7 t/m 10 lekker uit je plaat gaan als je de juiste technieken toepast. Was een super enthousiaste leerling waar ik een dankbare hug van kreeg toen we klaar waren. Leuk toch?

Ornamentatie
Ik begin steeds meer fan te worden van het effect ‘ornamentatie’. En wat is dat nou eigenlijk? Het zijn ‘rapid moves’. Versiersels in bijvoorbeeld een zin. Via een omweg weer op de juiste toon komen. Hieronder een voorbeeld van Bishop Marvin Winans. Wellicht ken je hem van de begrafenis van Whitney Houston. Maar je kent het ook vast van zangeressen als Mariah Carey, Christina Aguilera, Jessie J, Whitney Houston, etc…..

Veel mensen vinden het vreselijk. Dat snap ik ook. Sommige artiesten gebruiken het namelijk te pas en te onpas. Ook moet moet er een emotie onder liggen en het moet ook echt in een nummer passen. Wat het ook zo leuk en interessant maakt, is dat het echt heel moeilijk is om het goed te doen. Het lijkt heel makkelijk, vooral als je naar artiesten luistert die er heel goed in zijn. In Kopenhagen is er een docent die er echt een Queen in is. Julie Lindell.

We hebben vaker les gehad van haar. Misschien weet je het nog van een eerdere blog?

Hoe dan ook, als er leerlingen komen die graag willen leren ornamenteren, kan ik hen dit aanleren. Moet erbij zeggen dat het ook veel vergt om thuis te oefenen. Maar joh, dat is toch alleen maar leuk? Eerst mooie stukjes van anderen kopiëren, daarna zelf ook eens iets verzinnen. Zo komt je rugzakje steeds voller en haal je er iets uit als je het nodig hebt.

Mis je iets?
Leuk dat je mijn blog weer hebt gelezen. Mis je iets in mijn blogs? Wil je meer weten over een bepaald onderwerp of heb je andere opmerkingen? Ik hoor ze graag. Tot de volgende keer.

EPILOG
Uiteindelijk met de shufflebus vanaf het hotel naar het vliegveld gebracht. En ‘quess what’: ik kreeg nog eens bijna een uur chillen cadeau van Transavia. Met andere woorden: vertraging. Maar goed, ook daar heb ik me bij neergelegd. Ik was om 00:30 thuis en kon eindelijk mijn mannen weer knuffelen.

REAGEREN op deze BLOG

Share Button