Blog.
Je stem kleuren door ‘special effects’

 • jaar
  2e jaar / 2016
 • studie
  zangstudie Kopenhagen
 • seminar
  10
 • datum
  do 25 feb – zo 28 feb

DATA jaar 2

Naar de andere verhalen:

REAGEREN op deze BLOG

Effecten op je stem
Als je de 3 baisprincipes van Complete Vocal Technique goed onder de knie hebt, kun je meer emotie aan je stem toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld je sound veranderen door middel van effecten. Dit kan op een gezonde manier hoewel het soms niet zo klinkt. Sommige effecten gaan mij vrij gemakkelijk af: ‘rattle’, ‘creaking’, ‘growl’, ‘vocal breaks’, ‘krijsen’, ‘vibrato’. Maar bijvoorbeeld ‘distortion’ en ‘grunten’ vind ik nog best lastig om gelijk goed te doen.

effecten

Om voorbeelden te noemen van artiesten die effecten gebuik(t)en: Janis Joplin; zij had veel distortion op haar stem. En Byoncé, zij houdt van ‘rattle’ en ‘growlen’ en gebruikt dat vaak om extra emotie en energie toe te voegen aan een woord of zin.

Sommige mensen denken dat het slecht is voor je stem maar dat is niet zo als je het technisch correct uitvoert. De meeste effecten worden nl. niet gemaakt met je stembanden. Als leerlingen van mij dit willen leren is dat helemaal OK, maar eerst moeten ze de basis van Complete Vocal Technique (CVT) beheersen.

basisprincipes

 

Hier een nummer gezongen door Cathrine Sadolin. Alles wat ze met haar stem doet, wordt aangegeven in de video.

Workshop

Dit seminar was de eerste waar alle studenten een workshop(gedeelte) moesten presenteren aan 7 mensen van ‘buiten’. Ofwel, mensen die wel/geen ervaring hebben met CVT, een hoog/laag niveau hebben, etc….. kortom, van alles wat.
Pas een dag van tevoren wisten we welk deel je zou gaan presenteren aan de groep. Erg goed om eens te doen in het Engels. Afgelopen december al wel hier in Nederland 2 hele dagen workshop gegeven maar……. in je eigen taal is het toch echt anders. Eerlijk gezegd ook een stuk prettiger en minder vermoeiend.
Ik was in de ochtend als 4e docent aan de beurt en zag dat mijn voorgangers allemaal notities gebruikten om te spieken. Ik dacht, ik doe stoer, ik kijk niet op mijn notities en test mezelf wat ik wel/niet weet. Dat ging best goed maar natuurlijk was ik e.e.a. vergeten. Wat dan wel heel leuk is in de feedback die je krijgt van de ‘echte’ docent: je kunt merken dat je het gewend bent om met groepen om te gaan. Je bent echt in contact met hen…… dat is heel fijn om te horen.

Mijn gevoel is altijd al geweest dat alles nu bij elkaar komt. Ervaring met coaching en training op het gebied van persoonlijke ontwikkeling komt nu samen met het coachen en lesgeven van (groepen) vocalisten. De mooiste combinatie die je maar kunt bedenken.

Zangles geven

In de middag gingen we allemaal individueel lesgeven voor de groep. Ik had een vrouw toegewezen gekregen die haar nummer had gezongen en niet wist waar ze aan wilde werken. Dat is in CVT-wereld behoorlijk bizar. Je gaat namelijk naar een les omdat je iets hebt waar je aan wilt werken. Zij had dat niet. Ik dacht, ik gooi het over een andere boeg: wat vind je goed wat je zingt, waar ben je trots op. Ook daar kwam geen nuttige reactie op. Pfff…….  Ik voelde me eerlijk gezegd een beetje geïrriteerd en dacht: “Wat kom je hier dan doen?” Maar ja, dat is natuurlijk geen professionele houding. Gelukkig ben ik ook maar een mens.
Uiteindelijk nadat ik een time-out had gevraagd heb ik gewerkt aan volumes. Om meer controle te krijgen over de dynamiek in een song. Dat ging prima. Achteraf had ik daar wat meer de regie kunnen pakken en zelf iets moeten kiezen waarvan ik dacht dat er verbetering nodig was. En er was genoeg om aan te werken. Mijn klasgenoten zaten met genepen billen te kijken naar deze sessie en vertelden achteraf dat ze heel blij waren dat zij deze leerling niet hoefden les te geven. De docent bedankte mij voor dit mooie voorbeeld die echt in de praktijk vaker voor kan komen. Ik zeg: “graag gedaan!”

Leave the light on

Voor de sessie SWP (Singing with Pianist) had ik het nummer van Beth Hart ‘Leave the light on’ meegenomen. Mensen die mijn Facebookpagina EZsinging LIKEN, weten dat ik helemaal gek ben van dit nummer. Mijn lief Kees heeft thuis al de akkoorden opgeschreven en die heb ik meegenomen voor de pianist in Kopenhagen. Heerlijk om dit te zingen met iemand die supergoed kan spelen.

Een klein stukje waar ik Overdrive oefen in dit nummer. Dit is een metalige stemfunctie met een roepend karakter en veel power. Overdrive heeft een grens in de hoogte van D5 voor vrouwen. Als je de centrale C neemt, in het midden van de piano is dat C4. D5 is dus een actaaf hoger + nog een noot. Best hoog eigenlijk.

Luister maar mee:


Concert

En natuurlijk ook dit seminar weer een concert. Het was druk. Dat kwam ook omdat er mensen van ‘The Academy’ waren. Dit is een groep mensen die in Kopenhagen een opleiding doen van 4 maanden achter elkaar. Puur om beter te leren zingen. Ook geweldig om te volgen lijkt me.
Je merkt aan alles dat het niveau enorm is gestegen. Nummerkeuze wordt moeilijker, de stemmen zijn nog mooier dan ze al waren. Je merkt dat de opleiding zijn vruchten afwerpt.
Ik heb Beth Hart nog een keer gedaan. Ondanks alle complimenten, kan ik deze maar moeilijk accepteren. Ik ben gewoon niet gauw tevreden. Wel vervelend voor de mensen die echt een gemeend compliment geven om dan zo’n negatieve reactie te krijgen.
Again: “I’m only human, sorry for that.” Maar daar ga ik aan werken.

Gezelligheid

sem 10 donderdagavond1 sem 10 donderdagavond2 sem 10 woensdagavond
Dit seminar was ook intensief door de gezellige avonden. Al op woensdagavond ben ik met Nick (Belgische studievriend) naar het centrum gelopen en hebben heerlijk Thais gegeten. Even langs school gegaan en daar hoorden we van een docent dat er al meer studenten in de stad waren. Door wat wappen konden we elkaar vinden en hebben heerlijk wijntjes gedronken. Zo gezellig om weer bij te praten na zo’n lange tijd. Het was 3.5 maanden geleden. Veel te lang.
De volgende avond zijn we met onze eigen klas wezen eten. Supergoed om dat eens te doen. Dan heb je het nog eens over iets anders dan school.
Vrijdagavond was ik al helemaal kapot. Tja, 50 zijn valt soms niet mee. Ben vroeg naar huis gelopen (40 minuten) en heb salade gemaakt en ben achter mijn laptop gaan zitten om de workshop nog eens goed door te nemen voor de volgende dag. Even lekker alleen zijn was een verademing ondanks dat het echt gezellig is al die dynamiek.

Volgende keer

Het volgende seminar is al weer in april. Heerlijk, niet zo lang wachten dit keer. Betekent aan de andere kant ook dat er dit weekend en alle volgende weekenden, vrijwel alleen ruimte is voor studeren.

Ik zeg ‘vrijwel’ want ik ga lekker uit mijn comfort zone, meedoen aan een workshop ‘Mattheus Passion’ in een kerk in Haarlem. Daar wordt de hele dag gewerkt aan de klassieke sound. Ofwel, een donkere klankkleur. Rob van der Meule is dan de (CVT-)docent. Van hem heb ik in Kopenhagen ook klassieke zangles gehad en ben ik klassiek nog meer gaan waarderen. Een kundige en leuke docent.

En…..waar ik ook met liefde tijd aan besteed naast mijn studie: kijken en luisteren naar het concert van KOORbusiness op zondag 3 april. Daar verheug ik me ook op. Ik ben heel benieuwd hoe het met hen zal gaan.  Van een afstandje (mee)kijken en beleven is nog steeds een beetje gek.

Share Button