Blog.
Speechen; ook met CVT

 • jaar
  2e jaar / 2016
 • studie
  zangstudie Kopenhagen
 • seminar
  12
 • datum
  do 26 mei – zo 29 mei

DATA jaar 2

Naar de andere verhalen:

REAGEREN op deze BLOG

Dit keer gelukkig fit en vrolijk naar Kopenhagen. Dat was vorige keer wel anders. Niet meer aan denken! Goed dat ik met dit keer zo OK voelde want dit was het seminar dat ik een workshop Insights Discovery zou geven aan mijn medestudenten. Een kijkje in de keuken van Carl Gustav Jung’s persoonlijkheidstypes. En dan vooral gericht op de verhouding docent – leerling. Onwijs leuk om voor te bereiden en te geven.

bord met pijlen

Kijk, hier de aankondiging op het seminar-bord!

20 medestudenten vonden het heel interessant. Ondanks dat iedereen er al 2 intensieve schooldagen op had zitten, was de energie prima deze avond.

Vibrato
Dit laatste seminar van het 2e schooljaar was er veel aandacht voor vibrato. Welke soorten vibrato heb je eigenijk? En wat gebeurt er anatomisch als je vibraties hoort? De hamervibrato kennen we van bijvoorbeeld Edith Piaf in het nummer Non, Je ne regrette rien. Niet oneerbiedig bedoelt, maar als je een schaap nadoet, kom je aardig in de richting. De vibraties worden gemaakt met de stembanden.
Verder kennen we de strottenhoofdvibrato. Daar vibreert je hele strottenhoofd. Dat hoor je veel in blues, jazz, lichte muziek……Luister maar eens naar Whitney Houston – I will always love you v.a. 3:10.
En natuurlijk hebben we ook geleerd hoe we het moeten aanleren bij onze leerlingen. 

En dan ineens…..
20160529_110832……….is Cathrine Sadolin weer in ‘tha house’, en wil iedereen
met haar op de foto. Ze is zo kundig….. geen wonder want zij is de grondlegster van CVT en zij heeft alles ontdekt, samen met medisch opgeleide mensen. Dankzij haar en haar eigen stemproblemen tijdens haar carrière als rockzangeres, bestaat Complete Vocal Technique. En wat zo leuk is, ze is ook nog een onwijs leuk en lief mens.

Ik had een nummer van Mariah Carey meegenomen. Tuurlijk kon ze mij daarmee helpen….. OK OK, ik laat wat horen….

 

les van cathrine

Speechen
Ken je dat? Sta je voor een groep om iets moois te vertellen, kunnen ze je niet verstaan of hebben ze gewoon geen aandacht voor je. Nou, ook dat is op te lossen met CVT. Docent Kaare (spreek uit Koor) laat allerlei spreekstemmen horen en legt uit wat hij dan doet, of juist laat. Geweldig, van een vrouw die worstelt met haar stem om volume te maken tot een Italiaan die hees is….. alles doet hij voor met zijn eigen stem en legt uit dat het verholpen kan worden. Net als zingen, praat je vaak in alle stemfuncties. Als je in Neutral praat, kan het verlegen overkomen. Als je dat niet wilt maar liever meer autoriteit wilt uitstralen met je stem, gebruik dan meer metaal en een donkere klankkleur. Heel interessant allemaal.

Zwoele zaterdagavond aan het water
Soms zijn er ineens van die mooie momenten die je niet plant en koestert. Op weg naar onze appartementen gaan Nick, Elodie en ik ‘even’ aan het water zitten waar al zoveel meer mensen heerlijk buiten genieten met een glaasje, muziek, een gezellige babbel….. dat kunnen wij ook.
Onwijs gelachen en er een heerlijke avond van gemaakt…..

‘ALS JE MAAR LOL HEBT’-foto’s:

‘ALS JE MAAR LOL HEBT’-video’s:

high five

meligheid

nog meer meligheid

Lesgeven
En dan gaan we dit seminar alles wat we hebben geleerd over improvisatie de afgelopen seminars, toepassen tijden het lesgeven aan een medestudent. Ik had dit keer de ‘eer’ om Nick les te geven. Hij is zo goed dat niemand hem les durft te geven, hahahahaha, nou, ik wel hoor. Leuk juist. Vooral met dit onderdeel. Nick heeft zelf al veel gedaan met impro maar kinestetisch heeft hij eigenlijk nog nooit gedaan en dat wil hij wel eens proberen. Kinestetisch betekent zoveel als vanuit je hele lijf zingen. Nou Nick, dat kan je krijgen….. gaan we doen. Ik maak allerlei bewegingen en hij moet me volgen terwijl ik het hele lokaal doorhuppel. Hij kijkt me niet aan maar hij zingt als nooit te voren. Echt een superervaring…… voor allebei.

na TEO kinistetisch nick lesgeven

Evaluatie 
En dan de evaluatie van het 2e schooljaar met Lise Liv, onze klassendocent. Altijd fijn om met haar te praten. Ook het 2e jaar ben ik goed doorgekomen, de docenten zijn (nog steeds) blij dat ik daar rondloop en ik krijg te horen dat het heel goed gaat en goede vorderingen maak met zingen en lesgeven. Het werd ook enorm gewaardeerd dat ik me heb ingezet om een workshop Insights te geven. Heel fijn allemaal om te horen en het geeft moed om het laatste jaar goed te gaan afronden.

En dan zeggen we hier de laatste seminar dag tegen elkaar: Have a nice Summer!
Ik weet wel beter….. het wordt deze zomer hard leren, opnames maken, workshops voorbereiden, theorietest maken, analyses maken van stemmen….. etc..etc…. OK, ik zeg, I will have a nice summer, hoewel die er iets anders uit zal zien dan volgend jaar als ik ben afgestudeerd rond deze tijd.

 

Share Button