Blog.
Voelbare opwinding

 • jaar
  3e jaar / 2017
 • studie
  zangstudie Kopenhagen
 • seminar
  17
 • datum
  do 20 apr – zo 23 apr


Naar de andere verhalen:

Het is bij iedereen te voelen. Voor de allerlaatste keer met onze eigen groep; Azurite. En op 1 na, was de groep compleet. Heerlijk om het zo te kunnen afsluiten met elkaar.

Graduation is in zicht en bij iedereen voelbaar. Soort van opgewondenheid en ook triestheid omdat het heerlijke leventje in Kopenhagen met elkaar dan toch echt voorbij is. Het laatste seminar in juni duurt een dag langer en de 5 groepen die afstuderen worden door elkaar gehusseld; voor de dynamiek denk ik. Het mondelinge examen wordt gehouden in de groep met landgenoten/taalgenoten. Ook wel eens leuk! Met het einde in zicht hebben we ook wel weer extra genoten dit seminar.

Prachtig appartement
Ongelooflijk wat een mooi appartement hadden we dit keer. En er was zelfs een badkamer. Dat hebben we bijna nog nooit meegemaakt in Kopenhagen. Het zijn meestal kasten waar een douche in is gebouwd. Ja, echt!

Voorbereiden zangvakantie
Goed om Nick weer te zien. Konden we de zangvakantie in Noord-Frankijk voorbereiden. De woensdagavond voordat het seminar begint hadden we al op school afgesproken. Nog even een sfeervideo wat daar dan gebeurt op zo’n avond. Allerlei studenten druk aan het oefenen:

Nick en ik aan het voorbereiden in deze inspirerende omgeving:

Lopen naar school
En dan is het weer zover. Donderdagochtend en heerlijk weer. Lekker lopen naar school.
Wie wil dat nou niet op deze manier?

Veel fietsers in Kopenhagen

Audio Analyse
De eerste ochtend kregen we ons tentamen audio analyse terug. Mmmmmm….. het was nog net goed genoeg maar hield niet over bij mij. Is ook wel zo onwijs lastig om in een nummer precies te horen wat iemand doet qua techniek. Ik blijf luisteren en ermee oefenen. Te leuk!

Koorworkshop
Nog nooit hebben we Claes Wegener (spreek uit ‘Clees’) gehad als docent. Iedereen verheugde zich er al een tijdje op. Hij is een koorcoach en doet veel gospel. Hij leert alle koorleden precies wat CVT is en wat je ermee kunt. Ofwel, iedereen weet wat er moet gebeuren als hij Overdrive, Neutral of een ornamentatie wil horen. Onwijs professioneel allemaal. Kijk maar. Als je dit ziet en hoort, wil je toch gewoon gelijk meedoen?!

Hij heeft de hele middag allerlei geweldige tools met ons gedeeld. Wat hebben we heerlijk met elkaar gezongen. Horen?

 


Test singers
Voor de laatste keer deze studie mogen we een gaststudent lesgeven. De vrouw die ik les mocht geven, had vragen over het energie brengen in een liedje. Toen ze het nummer een keer had gezongen was ze eigenlijk al wel tevreden. Ik heb een suggestie gedaan om nog wat verder te werken aan interpretatie. Dat vond ze goed maar wist niet goed wat ze zich daarbij moest voorstellen. Dat snap ik. Ik heb het kort uitgelegd en we zijn aan het werk gegaan. Uiteindelijk kon ze veel meer gevoel in het nummer leggen waardoor er ook meer dynamiek ontstond. Mijn beoordeling van haar:

Ja, daar word ik dan natuurlijk wel heel blij van. Wat een mooi vak is zangles geven toch….. heerlijk!!

Concert
Het was druk met groepen dit seminar. Dat maakt een concert wel extra leuk. Maar liefst 20 vocalisten deden mee. Het instituut huurt dan een pianist en een sound engineer in voor zo’n concert. Ik heb ook maar weer de stoute schoenen aangedaan.

Connective tissue
De laatste middag was er weer een gastdocent, Sanne Graulund. Zij is een Deense zangeres en werkt met haar hele lijf om bindweefsel flexibel te maken wat het zingen ten goede komt. Een aparte ervaring. Vooral bij anderen had het veel effect. Je hebt het idee dat je meer ruimte hebt in je longen omdat je je ribben meer uitzet dan anders. Heel leuk en leerzaam.

Lekker eten
Heerlijk gegeten met de hele groep om te vieren dat we zo’n geweldige groep zijn.

Proost: op ons afstuderen!

Share Button