https://www.ezsinging.nl/wp-content/uploads/2019/01/HEADER-ALGEMEEN-blogs.jpg

BLOG.
Het zwarte gat

Het zwarte gat dat niet zo zwart was

Ach, eigenlijk valt dat gat reuze mee. Zeker omdat ik mij na het afstuderen vrijwel direct kon gaan storten op de voorbereiding van de zangvakantie in Noord-Frankrijk. Voor mij de eerste keer om hier in Frankrijk in actie te komen als vocal coach. Ik had er zin in en was ook heel nieuwsgierig hoe dit zou gaan en hoe ik het zou gaan ervaren.

Tussenstop in Maubert-Fontaine
Om niet na een lange reis gelijk in de actiestand te hoeven schieten, was ik al een dag eerder in de auto gestapt en had op 7 minuten rijden van het vakantiehuis een heel leuk stekje gevonden met de naam El Rancho Criollo.

Wat een geweldige plek. Een Nederlands stel is daar zo’n 13 jaar geleden een ranch gestart met maar liefst 13 paarden. Elke week kwamen er groepen om lekker te genieten van het maken van tochten op de Argentijnse paarden. Ik was die dag getuige van de terugkeer van zo’n groep en kon later aanschuiven op de warande voor het avondeten. Wat een gezelligheid. En hoe heerlijk relaxed om zo je ‘vakantie’ te beginnen.

Naar Mon Idee
De volgende dag heb ik de groep uitgezwaaid en ben naar Mon Idee gereden. Gezellig door het heuvelachtige landschap en schattige dorpjes.

De luxe van een kokkin
En daar was ik dan. Ik herkende de villa direct van de vele foto’s die ik had gezien. Ja, dit was helemaal waar ik mij thuis zou gaan voelen.

Dat gevoel werd bekrachtigd toen Nick (mijn studiegenoot in Kopenhagen en nu mijn collega docent) aankwam met de kokkin Marina. Wat een heerlijk mens. Dat voelde gelijk goed.

Welkom bubbels
Toen iedereen er was, kwamen de bubbels op tafel en al gelijk was er de gezelligheid die de rest van de week niet meer is verdwenen. Zo leuk om een groep van 9 deelnemers te hebben van de helft Nederlanders en de andere helft Belgen. Hilariteit al bij het begin van de week. We hadden al gauw besloten om e.e.a. op te gaan schrijven in kolommen.

Een kleine greep uit de grote opbrengst:


Improviseren

Na het heerlijke avondeten heb ik een workshop improviseren gegeven. Gelijk sprongen de deelnemers in het diepe. Met veel lef en enthousiasme werd er van alles geprobeerd. Het prettige met improvisatie is dat je eigenlijk nooit iets verkeerd doet. Laat je lekker gaan en kleur eens buiten de lijntjes. Als je eenmaal ervaren hebt hoe leuk dat is, durf je dit steeds vaker te doen en wordt zingen nog leuker dan dat het al is.

Opwarmen
Elke dag begon met een opwarming. De ene keer gegeven door Nick en de andere keer door mij. Hoe leuk om te doen. Van bewegen, percussie en in duo’s tegenover elkaar leiden en volgen tot het meezingen met van tevoren opgenomen inzingoefeningen. Hoe leuk!
Luister maar maar 2 voorbeelden:

 

 

Ensemble
Ensemble was soms een grote uitdaging. Ik kende het niveau niet van de deelnemers. Dat was even aftasten maar als het dan eenmaal lukt, is het wel heel mooi om te horen.

Privélessen
Vrijwel elke dag waren er lessen ingepland in groepjes van 3. De één kreeg les, de anderen keken en leerden mee. Er zijn veel vorderingen gemaakt bij iedereen. Dat vind ik het mooie van dit vak. Je helpt mensen, je ziet dat ze er lol in hebben en groeien ook nog. Wat wil je nog meer?
     

Auditieve Analyse (AA)


Alle deelnemers zijn uitgedaagd om te leren luisteren naar muziek. Wat doet een vocalist eigenlijk precies? Welke stemfunctie wordt toegepast? Uiteindelijk hebben alle deelnemers zelf een zin gezongen waarop de anderen konden raden wat er werd gezongen. Heel leerzaam, want wat als iets met zingen niet lukt? Dan is het erg handig dat je weet in welke stemfunctie je zingt en er bijvoorbeeld achter te komen dat je niet zo hard moet zingen als je nu doet. Sommige stemfuncties zijn hier gewoon niet geschikt voor met als resultaat dat je hees wordt. En dat is iets waar niemand op zit te wachten.

Elke dag werd op het bord geschreven wat er die dag op de planning stond. Ik dacht dat iedereen wel zou snappen dat als je de eerste keer Auditieve Analyse (AA) opschrijft, de tweede keer kon volstaan met alleen AA. Dat was fout ingeschat. Deelnemers dachten dat ze bij de Anonieme Alcoholisten terecht waren gekomen. De groepsles interpretatie zou later die week nog volgen.

Effecten
Lastig om je iets voor te stellen bij sommige effecten. Hoe klinkt grunt, growl of rattle? Alle effecten zijn doorgenomen. Iedereen heeft zo zijn favoriet en uiteraard ook een paar effecten die je nooit zal toepassen. Effecten luisteren?

Avonden
Voor elke avond hadden Nick en ik een programma bedacht; meet & greet, film, relaxen, karaoke, concert, muziekquiz. Voor ieder wat wils en als je ergens niet aan mee wilde doen (dat gold de hele week) dan deed je dat toch gewoon lekker niet! Hé, het is vakantie.

Afscheid bubbels
Zaterdag aan het einde van de dag werden er weer bubbels geserveerd rondom de grote tuintafel. Wat een mooie sfeer was er de hele week en daardoor ook heel leuke contacten ontstaan.
  Samen met collega-docent Nick Stroobants

Concert
Aan het einde van deze heerlijke muzikale week was er HET concert. Alle deelnemers hadden een paar dagen eerder al een opdracht gekregen van Nick en mij. Een nummer om in te studeren om je nog verder te ontwikkelen. Een uitdaging zeg maar. Geweldig wat een prestatie van iedereen. Wij waren echt trots op iedereen.
We waren enorm verrast door de start van het concert. Ze hadden een nummer voor ons (Nick, Marina en mij) ingestudeerd. Een eigen, zeer toepasselijke tekst gemaakt op het nummer To make you feel my love van Adele). Wow, daar werd ik toch echt even stil van. Mooie mensen maken mooie muziek.

Al met al
Ja, een week om nooit te vergeten en om zeker nog eens over te doen. Heb jij ook zin om eens mee te gaan? Lees dan de informatie en meld je aan via het gele label. 

Leuk je eens te zien tijdens een zangvakantie…..
Heb je nog vragen of opmerkingen n.a.v. deze BLOG, laat het gerust weten!

Meer foto’s

 

Share Button