open artikel in browser

‘Niemand hoeft hees te worden van zingen’

HAAFTEN Al haar hele leven is Elise Zijlstra bezig met zingen en muziek. ,,Waarschijnlijk kwam ik zingend ter wereld”, vertelt ze lachend. ,,In het gezin waar ik uit kom, was altijd en overal muziek. We luisterden en maakten muziek met elkaar. Op mijn tiende nam ik -op mijn slaapkamertje- al mijn eerste liedje op.”

door Willemieke Steen

@WillemiekeSteen

Tijdens haar studie in Groningen richtte ze haar eerste bandje op en ook later in Utrecht maakte Elise deel uit van een band waarmee ze veel optrad. Na een periode waarin ze wat minder zong, besloot Elise weer zanglessen te nemen en kwam zo terecht bij Desray. Vlak daarna nam ze haar eerste CD op met Eric van de Bovenkamp, de pianist van Marco Borsato. ,,Zingen is echt mijn passie en ik vind het een mooie uitdaging om dat ook op anderen over te brengen. Sinds 2005 geef ik zanglessen en zangworkshops. Voorheen deed ik dat thuis maar sinds vorig jaar heb ik een eigen ruimte in het Kulturhus in Haaften.”

KOPENHAGEN In juni van dit jaar studeerde Elise af aan het grootste zanginstituut van Europa, het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, Denemarken. Met het nummer ‘I just had to hear your voice’ deed ze examen en met het afronden van deze studie is ze gecertificeerd CVT docent en zangeres. ,,Het volgen en afronden van deze studie is voor mij een droom die uitgekomen is”, aldus Elise. ,,Ik wilde deze opleiding echt heel graag volgen, maar vanwege de hoge kosten was dat voor mij niet vanzelfsprekend. Ik ben dan ook erg blij met de hulp die ik daarin heb gekregen van mijn ouders. De opleiding heeft me zoveel extra’s gebracht. Op het gebied van zangtechniek, anatomie en lesgeven, maar zeker ook qua interpretatie en improvisatie. Het is geweldig om dat allemaal te kunnen delen met mensen die ook zo van zingen en muziek houden!”

ZANGLESSEN Volgens Elise kan iedereen (leren) zingen. ,,Niemand hoeft onzuiver te zingen of hees te worden van het zingen. Met de juiste techniek kan iedereen zuiver zingen en kan heesheid verholpen of voorkomen worden. En als je die techniek goed onder controle hebt, is er ook ruimte om optimaal te genieten van de muziek. Ik zie het als een mooie uitdaging om mensen dat te leren.” Met haar zanglessen en -workshops richt Elise zich op iedereen die wil zingen: ,,Of je nu een (inter)nationale zangcarrière ambieert of gewoon lekker wilt zingen, kom gezellig langs!”

www.ezsinging.nl